15 [Hướng Dẫn] Cách nén và giải nén file với WinRar đơn giản nhất 2022 | Educationuk-vietnam.org mới nhất

Đang đọc: [Hướng Dẫn] Cách nén và giải nén file với WinRar đơn giản nhất 2022 | Educationuk-vietnam.org in Educationuk-vietnam

Ju dëshironi të zbërtheni skedarin, por nuk dini si. Pra, le t’ju udhëzojmë se si të dekompresoni skedarin në detaje dhe në detaje!

Llojet e skedarëve si muzika, videot ose dokumentet e gjata shpesh kanë përmasa të mëdha skedarësh, duke e bërë ngarkimin, shkarkimin ose transferimin të marrë shumë kohë dhe shpesh zënë shumë hapësirë ​​​​memorie. Për të zgjidhur këtë problem, skedarët ose dosjet që përmbajnë skedarë mund të kompresohen dhe dekompresohen duke përdorur softuer të specializuar. Pra, si të kompresoni dhe dekompresoni skedarët?

Çfarë është kompresimi i skedarit?

Softueri i kompresimit të skedarëve funksionon duke përdorur ekuacione matematikore për të skanuar të dhënat në skedar dhe për të gjetur modele të përsëritura të të dhënave. Softueri më pas zëvendëson ato modele të përsëritura të dhënash me vargje më të shkurtra të dhënash (ose kodesh) që zënë më pak hapësirë ​​​​memorie.

Pasi softueri të ketë zbuluar modele të përsëritura të të dhënave, ato modele zëvendësohen me copa kodi më të shkurtra që tregojnë gjithashtu vendndodhjen e modeleve të të dhënave të zëvendësuara. .

[Hướng Dẫn] Mënyra më e thjeshtë për të kompresuar dhe dekompresuar skedarët me WinRar 2022 - Photo 1
Çfarë është kompresimi i skedarit?

Për shembull, kur një imazh është i ngjeshur, softueri i ngjeshjes së skedarit do të zëvendësojë të gjithë pikselët e kuq me një kod përcaktimi të kuq dhe do ta bashkëngjisë atë kod në vendndodhjet e pikselëve të kuq në imazh.

Llojet më të zakonshme të skedarëve të ngjeshur sot janë .zip, .uleni dhe .katran. Këto shtesa të emrave të skedarit synojnë të identifikojnë lloje të ndryshme të kompresimit të të dhënave nga softuer të ndryshëm për kompresimin e skedarëve. Lloji i skedarit .zip është më i zakonshmi, .sit përdoret zakonisht në Mac dhe .tar përdoret zakonisht nga Linux. Përveç kësaj, me popullaritetin e softuerit WinRar, përdoret gjerësisht edhe lloji i arkivit .rar.

Mënyra të ndryshme të dekompresimit të skedarëve të ngjeshur mund të bëhen me softuer të specializuar dekompresimi për atë lloj skedari ose softuer dekompresimi me qëllim të përgjithshëm për shumë lloje skedarësh të ngjeshur.

➤ Shihni më shumë: 10+ aftësi të dobishme në zyrë që duhet të dini

Dy lloje të kompresimit të skedarëve – pa humbje dhe me humbje

Pa humbje është një metodë e kompresimit të skedarëve pa humbur të dhëna. Kjo metodë “shtrydh” të dhënat e skedarit që të jenë më të vogla duke i zëvendësuar ato me kode shkurtore. Kjo metodë mund të zvogëlojë përgjysmë madhësinë e skedarit. Formati i skedarit .zip përdor kompresim pa humbje.

Avantazhi i këtij lloji të kompresimit është se skedari nuk do të humbasë cilësinë, por kjo metodë nuk do të funksionojë për skedarë shumë të mëdhenj. Mënyra për të dekompresuar këtë skedar thjesht do ta rikthejë skedarin në gjendjen e tij origjinale me algoritmet e përfshira.

I humbur është një lloj kompresimi i skedarit që mund të zvogëlojë madhësinë e skedarit deri në 80%. Softueri i kompresimit me humbje heq të dhënat e panevojshme në skedar. Për shkak të heqjes së të dhënave, skedari i ngjeshur do të ketë një cilësi më të ulët se skedari origjinal.

Si të nxjerrni skedarë në një kompjuter me WinRar

Një nga programet më të njohura për kompresimin dhe dekompresimin e skedarëve është WinRar. WinRar mbështet përdoruesit për të kompresuar ose dekompresuar formatet e njohura të skedarëve si .rar, .zip ose .tar. Si të nxirrni skedarë duke përdorur WinRar dhe disa opsione të veçanta përfshijnë:

 • Hapi 1: Hapni WinRar dhe hapni skedarin që do të nxirret duke klikuar File dhe duke zgjedhur se ku e ruani skedarin. Ju gjithashtu mund të klikoni me të djathtën mbi skedarin dhe opsionet e paracaktuara të dekompresimit të WinRar shfaqen në menunë e klikuar me të djathtën.
 • Hapi 2: Pas hapjes së skedarit për ta dekompresuar, zgjidhni Nxirr nezgjidhni ku dëshironi të ruani skedarët e nxjerrë dhe shtypni Ne rregull.
[Hướng Dẫn] Mënyra më e thjeshtë për të kompresuar dhe dekompresuar skedarët me WinRar 2022 - Photo 2
Si të ekstraktoni skedarë me WinRar

Disa opsione të tjera dekompresimi me WinRar përmes menusë së klikuar me të djathtën:

 • Ekstraktoni skedarët: Skedari i ngjeshur do të hapet nga WinRar kështu që ju mund të zgjidhni mjetet specifike që dëshironi të dekompresoni.
 • Nxirre ketu: Skedari do të dekompresohet dhe përmbajtja e nxjerrë do të ruhet në vendin ku ruhet skedari origjinal i ngjeshur.
 • Ekstrakt në (emri i skedarit): WinRar do të nxjerrë të gjithë përmbajtjen e skedarit dhe do ta vendosë në një dosje të quajtur skedari origjinal.
 • Ekstraktoni në dosjen e specifikuar: Zhvendosni skedarin dhe vendosni së pari përmbajtjen e nxjerrë në dosjen që keni zgjedhur.

Pra, tutoriali se si të çzipësh skedarin e News.timviec.com.vn ka përfunduar, provojeni tani për të parë rezultatet! Paç fat.

READ  Thông tin công ty & tin tuyển dụng từ Công ty Cổ phần ByteSoft Việt Nam | Educationuk-vietnam.org

Xem thêm:

 • 5 Website phiên dịch tiếng Hàn chuẩn nhất | Educationuk-vietnam.org
 • Conservation (Phần 2) có đáp án, chọn lọc | Educationuk-vietnam.org
 • PK là gì? Phân biệt PK trong một số lĩnh vực cuộc sống | Educationuk-vietnam.org
 • Tổng hợp 4 mẫu báo cáo công việc chuẩn form và mới nhất mà bạn đang tìm kiếm | Educationuk-vietnam.org
 • Giải Địa Lí 9 Bài 6: Sự phát triển nền kinh tế Việt Nam | Educationuk-vietnam.org